Mantelzorg en corona

De corona periode zorgt bij iedereen voor extra uitdagingen in het leven, zo ook voor mantelzorgers. Er komt nu nog meer zorg op je terecht. Want waar moet je rekening mee houden in de zorg van jouw naaste? Veel handelingen vragen nu om extra aandacht. Wat kan wel en wat niet? Bij SIZ Twente kun je ook tijdens de corona periode terecht met je vragen, verhaal en zorgen. We helpen je op weg met extra informatie rondom het thema corona.

Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

Tijdens de persconferentie van 20 januari is een avondklok aangekondigd. Deze avondklok gaat in vanaf zaterdag 23 januari en zal vooralsnog duren tot 9 februari. Iedereen moet dan binnen blijven tussen 21.00 uur en 4.30 uur.

Heeft je naaste echter in die tijd mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment dat je wel de straat op mag? Dan mag je als mantelzorger in die uren wel de straat op. Wel is het noodzakelijk dat je dan een Eigen verklaring avondklok‘ bij je hebt.

Hoe werkt het?

  • Vul je gegevens in.
  • Geef aan vanaf en tot en met welke datum je tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
  • De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
  • Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

.
De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen je ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid te houden.

Politie kan navraag doen
Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met je degene voor wie je zorgt.

Vragen?
Meer informatie kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Download de eigen verklaring

Let op! Deze dien je bij je te hebben naast de mantelzorgverklaring. Via onderstaande button is het officiële formulier te downloaden.

Download de verklaring
noodzakelijke Mantelzorg

Heb je naast het bewijs van de avondklok behoefte aan een algemene mantelzorgverklaring? Download de mantelzorgverklaring via onderstaande button.

Heb je hulp nodig of vragen over de mantelzorgverklaring? Neem dan even contact met één van onze medewerkers. Bereikbaar (tijdens de openingstijden) via 085-7731720 of via info@siztwente.nl

Zij kunnen je helpen met het invullen van de algemene mantelzorgverklaring.
.

Handige links

Er is online onwijs veel informatie te vinden over mantelzorg en corona. We snappen dat dit soms wat overweldigend kan zijn. Daarom hebben we voor jou een aantal handige links op een rij gezet.

Algemeen mantelzorg:
www.mantelzorg.nl
www.dementietwente.nl
www.regelhulp.nl
www.alzheimer-nedeland.nl
www.jongenveer.nl – mantelzorg en werk

Voor werknemers uit de zorg:
www.zozorgik.nl
www.zorgvoorbeter.nl

Regio Borne:
www.borne.nl/inwoners/zorg-en-welzijn/mantelzorg

Facebook:
Mantelzorgelijk
Mantelzorg der liefde

Tips voor mantelzorgers
van mensen met psychische
klachten in coronatijd

Mensen met psychische problemen en hun mantelzorgers krijgen net als iedereen te maken met andere omstandigheden door het coronavirus. Deze groep mantelzorgers heeft het normaal gesproken al vaak zwaar, door het coronavirus komen hier nog meer moeilijkheden bij. Daarom deze tips om overeind te blijven.

SIZ Twente – Coronatips voor mantelzorgers

Voor verschillende doelgroepen heeft SIZ Twente een aantal handige en creatieve tips op een rij gezet. Bekijken bijvoorbeeld onze boeken tips, maak de puzzel of krijg inspiratie voor leuke activiteiten. Beweeg met je muis over de afbeeldingen om ze te bekijken. Je kunt de afbeeldingen ook opslaan en printen. Wel zo handig voor bijvoorbeeld de puzzel!
.